Un ultim adio față în față cu familia unei persoane decedate se încheie cu închiderea sicriului de către un agent funerar. Este un moment esențial pentru a le permite celor dragi să înceapă procesul de durere și să accepte moartea persoanei respective. Rămășițele celui decedat sunt apoi transportate în locul unde se sărbătorește înmormântarea.
Transportul într-un convoi funerar
Doar dricul, un vehicul care îndeplinește standardele specifice reglementate, este autorizat să transporte rămășițele unui decedat. El este urmat de mașini ale membrilor familiei, până la locul înmormântării sau incinerării. Un anumit traseu poate fi parcurs, la cererea rudelor îndurerate.
Decor floral
Cine spune „omagiu”, vorbește despre gesturi, rituri, simboluri… Floarea este una, și nu cea mai mică. Cu ocazia unei ceremonii civile sau religioase, decorul floral, natural sau artificial, ocupă un loc de cinste. Permite amintirea personalității decedatului și oferă posibilitatea celor din jur să-și exprime durerea, recunoștința, prietenia. O rază de lumină și dragoste într-un moment în care durerea îi copleșește pe cei apropiați de decedat.
Așezate în sicriu pentru a însoți rămășițele la locul lor de înmormântare sau afișate pe sicriu sub formă de coroane, cruci, inimi sau coșuri, cele mai populare flori sunt trandafirii, simbolurile dragostei, crizantemele, reflexiile eternității sau chiar garoafe, expresii de durere și fidelitate eternă.
Omniprezente cu ocazia unui omagiu laic, florile sunt, de asemenea, foarte apreciate în cadrul ceremoniilor religioase când sunt aruncate pe sicriu înainte de închiderea mormântului.
Aceste flori pot fi comandate de la o florărie sau printr-o firmă de servicii funerare.
Simbolismul florilor
Deoarece uneori este dificil să-ți exprimi sentimentele cu cuvinte, preferi să o spui cu ajutorul coroanelor sau a jerbelor … Cu toate acestea, fiecare floare are simbolismul său, semnificația sa ascunsă, mesajul său codificat. Dacă amintesc de natura efemeră și trecătoare a vieții, totuși sunt acolo pentru a da speranță celor din jur care sunt în doliu.
Placa funerară
Obiect decorativ, placa funerară constituie un tribut final adus decedatului. Astfel, aceasta permite celor din jurul decedatului să-i arate afecțiunea sau recunoștința, prin cuvinte însoțite de un decor, în bronz sau ceramică, standard sau personalizat. O alegere care poate fi făcută cu ajutorul unei firme de pompe funebre.