Formalități și proceduri în caz de deces

Pierderea unei persoane dragi este însoțită de o serie de proceduri personale și administrative esențiale: informarea celor din jurul decedatului, publicarea avizului de deces, înmormântarea în sine.

1. Informează-i pe cei din jurul decedatului

Deoarece familiile de astăzi locuiesc cel mai adesea în locuri care sunt departe una de cealaltă, este indicat să îi informezi pe cei din jurul decedatului despre data morții sale și despre locul în care a fost înmormântat.

De ce? Să le permită tuturor să își aducă omagiile pentru ultima oară rămășițelor decedatului. Astfel, familia și prietenii îl înconjoară pe decedat pentru ultima dată într-un tribut final.

Chiar daca un cuvânt din gură în gură funcționează în continuare, se pot utiliza mijloace de comunicare mai rapide și mai eficiente pentru a te asigura că se spune cât mai multor persoane: telefon, e-mail, necrolog, notificare de deces trimisă prin poștă.

2. Necrolog

La moartea unei persoane dragi, este responsabilitatea ta, dacă doresti, să contactezi unul sau altul dintre cotidianele naționale citite de cei din jur și să publici acolo o notificare de deces. Scopul? Informezi cunoscuții apropiați sau îndepărtați ai decedatului și le permiți să-i aducă un ultim tribut.

Dacă acel conținut al unei astfel de reclame este gratuit, anumite date sunt esențiale: numele și prenumele persoanei decedate, precum și data decesului acestuia. Se pot adăuga și alte informații: numele de femeie și de căsătorie al unei femei, numele copiilor și nepoților, funcțiile deținute și decorațiile primite, data și locul decesului, data și locul înmormântării etc.

3. Proces administrativ

Multiple, aceste formalități și proceduri după un deces pot fi efectuate de rudele decedatului sau delegate unei firme funerare.

După moartea unei persoane dragi, trebuie:

  • Anunți angajatorul decedatului sau, în caz contrar, asigurarea de șomaj.

Dacă decedatul era încă angajat în momentul decesului, contactați departamentul de personal al companiei sale.

  • Contactează notarul, în săptămâna următoare decesului

Recomandat, indiferent de mediul socio-profesional al decedatului, consultarea unui notar este esențială atunci când decedatul a avut grijă, înainte de deces, să scrie un testament.

  • Raportează decesul la băncile decedatului
  • Întrerupe contractele curente
  • Informează Trezoreria Publică
Scroll to Top