Incinerarea în România: ce implică și care sunt avantajele acestei proceduri

Decesul unei persoane apropiate este un moment crunt și dureros pe care nici unul dintre noi nu îl poate evita. Situația se complică mai mult atunci când rudele se decid cu privire la tipul de înmormântare pe care să îl aleagă pentru cel trecut în neființă: incinerare sau îngropare clasică. În România, tocmai din lipsa informării legate de incinerare, cea mai răspândită practică este îngroparea corpului în sicriu, însă, multe culturi și religii apelează la procesul incinerării din multiple considerente. Majoritatea oamenilor optează pentru incinerare datorită costurilor mult mai mici decât tarifele cerute pentru înmormântările comune.

Înainte de a fi incinerat, trupul va avea parte de toate slujbele necesare conform religiei. După ce acest procedeu este efectuat în prezența unui preot, se poate trece la incinerare.

Care este procedeul pentru incinerare?

De acest procedeu se va ocupa firma de servicii funerare pe care ai ales-o. În ce constă acest pas? După terminarea slujbei religioase, angajații serviciului de pompe funebre vor amplasa corpul într-un coșciug din lemn ori într-o cutie de carton specială pentru acest context.

Un aspect important pe care firma funerară trebuie să îl sesizeze este prezența eventuală a protezelor, stimulatoarelor cardiace sau a altor dispozitive în corpul persoanei decedate. Este important ca acestea să fie eliminate din corp, pentru a nu exista pericolul exploziei în timpul incinerării.

După ce au fost scoase toate elementele metalice din trupul decedatului, sicriul va fi așezat în camera de incinerare.

Cât durează cremarea?

Aproximativ două ore, trupul va fi expus la temperaturi atât de ridicate. Sunt necesare două ore pentru ca trupul să atingă stadiul fragmentelor de oase și astfel se evaporă țesuturile moi. Gazele produse se evaporă de asemenea printr-un sistem special de ventilație. După finalizarea incinerării, trebuie să existe o perioadă de răcire, pentru ca oasele rămase să fie răcite suficient înainte de manipulare. După ce s-au răcit, rămășițele incinerate sunt îndepărtate.

În doar câteva ore, fragmentele osoase vor fi depozitate în crematoriu. Acesta are scopul de a pulveriza resturile osoase într-o pudră fină asemănătoare cenușii. Rezultatul obținut va fi oferit familiei pentru a o amplasa apoi într-un recipient. În alte culturi, familiile aleg să împrăștie cenușa în apa mării sau să o depoziteze într-un loc îndrăgit de către persoana trecută în neființă.

Scroll to Top